Moedeloos van die FIFA – Zlatan moet het doen

Het houdt me bezig en ik weet niet helemaal zeker waarom. Ik denk dat het vooral komt doordat nog steeds niemand met het vermogen echt iets te veranderen opstaat tegen de FIFA. Ik werd er bozig van dat Sepp Blatter en die jurist Hans-Joachim Eckert echt hebben gedacht dat de wereld die overduidelijke nonsens van vanochtend zou slikken. Nee wacht, het is erger: tuurlijk wisten ze dat niemand, maar dan ook helemaal niemand, die lulkoek ging geloven. Dat frustreert. Behoorlijk zelfs.

Dat je zelf ook heus wel begrijpt dat niemand je serieus gaat nemen en je je eigen organisatie alleen maar verder in diskrediet brengt. En dat je dát besef moeiteloos koppelt aan een compleet doorgeslagen arrogantie – die moet er immers bij komen kijken wil je dermate ernstig lak hebben aan de voetbalwereld, bij wiens gratie je ooit begon te bestaan, en de media.

Een collectieve intelligentie werd vandaag met een brede FIFA-grijns beledigd.

Bozig was ik dus. Omdat ik écht boos zijn niet gun aan Sepp en Hans-Joachim want dan vind ik mezelf (bijna 35 jaar oud) kinderachtig. Inmiddels ben ik vooral een beetje moedeloos. Ik ben een liefhebber, of een romanticus. Als je het mij vraagt: elk WK en EK in Spanje, Engeland of Duitsland. Met doelen waar nog zo’n oor in zit en uiteraard echt gras.

Waarom is er nou niemand die vanochtend, toen de FIFA de gotspe online flikkerde, direct een passende reactie klaar had? Het boerenverstand zei iedereen toch al dat de bond echt niet van zichzelf zou gaan zeggen:

“Wij zijn ziek, kotsmisselijk. Van binnen zien we inktzwart van de rot, de stank is er niet te harden en het is er lelijk. Heel lelijk. Doei.”

Met dat boerenverstand had een voetbalautoriteit toch ook een reactie kunnen voorbereiden? Meteen zodra de FIFA ons met zo’n veertig pagina’s onzin beledigde een reactie plaatsen. “Fuck you FIFA, tabee. Wij zijn weg. Zoek het lekker uit.”

Waar blijven die nationale voetbalbonden? OK, de FA reageerde omdat ze direct werd aangevallen. Maar waarom hebben we nog niks doortastends uit Zeist gehoord? Waarom zeggen alle landen die zich niet serieus genomen voelen niet gewoon:

“We organiseren zelf wel een wereldkampioenschap. Op een plek toegankelijk voor de fans; ons bestaansrecht. Op een plek waar onze mooie sport zich thuisvoelt en in stadions die zijn gebouwd door mensen die er niet aan zijn doodgegaan of op z’n minst voor zijn mishandeld. Stadions waar wekelijks een mooie club speelt. Op echt gras dus en zonder airconditioned tribunes.”

Wíe, met de invloed om die verandering kracht bij te zetten, heeft dat vandaag gezegd? Niemand. Nog niet eens dat het complete onzin is wat de FIFA nu toch probeert. Of dat dit zo toch echt niet langer kan. Of dat Blatter nu toch op z’n minst een serieuze uitdager moet krijgen bij de presidentsverkiezingen.

Nope. We horen heel weinig. Ik hoop op Zlatan. Heeft nu toch niks meer met Nike te maken. Speelt nooit meer een WK. Als iemand de verbindingsweg kent tussen jongetjes die voetballen op straat, op zaterdag bij hun clubjes, en de professionele wereld dan is hij het. Als iemand de ballen heeft om op te staan en te zeggen “genoeg is genoeg, verdomme”, dan is het toch zeker Zlatan wel.

Zlatan heeft charme, Zlatan heeft vuur. Hij kent humor en ernst. Is hard en doelmatig. Hij heeft invloed, kan mensen laten luisteren en straalt autoriteit uit. En Zlatan is natuurlijk een vechtjas van de straat. Weet wat het is om te balanceren tussen wat kan en wat niet kan. Hij kent de consequenties. Bovenal is Zlatan Ibrahimovic een voetbalpurist. Ik denk dat zijn hart gekapseld is in vijf- en zeshoekjes van wit en zwart leer. Het asfalt en de tegels hebben de stiksels hier en daar verrafeld.

Zlatan moet gewoon namens de voetballers zeggen dat het genoeg is zo en het spelletje teruggeven aan degenen van wie het is. Dat is het sportieve deel. De FIFA? Als Michael Garcia zijn werk dan meteen even koppelt aan dat van de FBI, die al drie jaar corruptieonderzoek doet naar de FIFA en na vandaag echt geen gas terugneemt, zijn we er. Plan van aanpak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s